Piekeren...

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 16:43

'Voor onze hersenen is niets zo afgrijselijk als complete verveling. Juist als we even niets te doen hebben, komen problemen en conflicten waar nog geen oplossing voor is bovendrijven. Dat piekeren en malen maakt ons neerslachtig.

Wanneer hersenen even ‘niets’ te doen hebben, draaien ze als het ware stationair (het defaultnetwerk). Ons zelfbewustzijn wordt in beslag genomen door het defaultnetwerk en meestal merken we pas achteraf dat we zojuist met onze gedachten afgedwaald zijn. Evolutionair gezien is het vermogen van de hersenen om even af te dwalen heel slim. We kunnen ons mentaal losmaken van het heden en een ander perspectief kiezen. We kunnen in gedachten door de tijd reizen, beslissingen beter plannen en ons verplaatsen in een ander en die beter begrijpen. Het stelt ons in staat om nieuwe ideeën te vormen en een nieuw standpunt in te nemen.
Ons defaultnetwerk werkt alleen bij een open vraagstelling, als je beslissingen voor de langere termijn moet nemen, of een oplossing moet bedenken voor een probleem. Wil je je creativiteit aanspreken, dan is er een evenwicht nodig tussen ontspannen luieren en mentale alertheid.

Tip: Lukt het echt niet om het piekeren te stoppen? Zoek dan afleiding met grote mentale inspanning, dan krijgen de hersenen geen kans om af te dwalen.' (Uit: 'Fouten maken is slecht/goed voor je brein' van Henning Beck)

Of... boek een sessie bij Floria Hypnose!

Bij een hypnose sessie concentreer je in het voorgesprek even intensief op het probleem. Tijdens een fijne visualisatie start je defaultnetwerk de dagdroom modus op. Daarna ga je intensief en geconcentreerd aan de slag met de opdracht en vind je die nieuwe ideeën en standpunten!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.