Heimwee op vakantie

Gepubliceerd op 20 juni 2024 om 20:37

Je had zo lang uitgekeken naar die vakantie. Het weer was steeds zo slecht; je verlangde naar de zon en een beetje rust. Je had ervoor gespaard, een nieuw zwempak gekocht, en je zou intens gaan genieten.

De eerste dagen van je vakantie deed je dat ook: intens genieten. Het weer was prachtig, de mensen om je heen waren vriendelijk, en je kon eindelijk dat boek uitlezen. Totdat je getriggerd werd door iets… je wist niet eens precies wat… maar plotseling verlangde je naar huis.

Heimwee. We hebben allemaal wel een bepaald beeld bij dit woord. Het is een gevoel dat je je vertrouwde omgeving mist en je eenzaam voelt. Melancholisch. Of erger: buikpijn, hoofdpijn, slaapproblemen of verminderde eetlust hebt door emotionele stress. En nee, dit speelt niet alleen bij kinderen. Uit onderzoek blijkt dat ook volwassenen in meer of mindere mate heimwee ervaren wanneer ze zich in een nieuwe omgeving bevinden.

Toen ik 26 was en vier weken op vakantie naar Nieuw-Zeeland ging, had ik intense heimwee. In die tijd waren er geen smartphones en was je afhankelijk van een telefooncel! Zelfs nu ik 58 ben overvalt dit gevoel mij nog wel eens, maar nu kan ik er beter mee omgaan.

Deze emoties zijn heel menselijk en begrijpelijk. Heimwee is een normale reactie op verandering en betekent dat je sterke emotionele banden ervaart met je thuisomgeving en dierbaren. Wanneer je deze gevoelens ervaart en je vervolgens ook nog eens schuldig gaat voelen omdat je je niet eens kan vermaken tijdens je verdiende vakantie (en zelfs de regen geen irritatie meer opwekt)  wordt het lastig om hieraan te ontsnappen.

Gelukkig is er een oplossing! Maak een afspraak met Anneke van Floria Hypnose. Met het versterken van je zelfvertrouwen en het leren van manieren om je veilig te voelen op vakantie, kun je weer plezier beleven!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.