WAT IS HYPNOSE?


Je bent dagelijks regelmatig in hypnose. Bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, of wanneer je in gedachten verzonken bent. Een artiest die volledig opgaat in zijn muziek, of iemand die geconcentreerd aan het werk is, verkeert in een staat van hypnose. Je vergeet gewoon de tijd!   

 

Op internet kun je veel informatie vinden over hypnose. En omdat steeds meer mensen de kracht van hypnose ontdekken, wordt het ook steeds vaker toegepast. Meditatie is niet hetzelfde als hypnose. Bij hypnose gaat het erom veranderingen aan te brengen op onbewust niveau. Wanneer je onder hypnose bent, sta je open voor suggesties. Je verlegt je aandacht door andere, positieve suggesties te geven. Meditatie gebruik je om je gedachten los te maken en tot rust te brengen. Je focust op een bepaald ding, vorm, of onderdeel van je lichaam om je waarnemingsvermogen heel scherp te krijgen.

 

Ik maak gebruik van wat we noemen 'ankers.' Het idee achter een anker is vrij eenvoudig. Je creëert een verbinding tussen een specifiek gevoel en een fysieke actie. Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door een anker in je vuist te plaatsen.

Om dit te bereiken, denk je aan een herinnering waarbij je dat gewenste gevoel ervaarde, bijvoorbeeld kracht. Laat die herinnering zo levendig mogelijk in je opkomen. Terwijl je je concentreert op die herinnering, bal je je vuist. Dit proces herhaal je drie keer.

Op deze manier creëer je een sterke associatie tussen het gevoel van kracht en het gebalde vuist. Daardoor wordt het gevoel als het ware 'verankerd' in je fysieke gebaar. Zo kun je dat krachtgevoel later in je dagelijks leven oproepen door simpelweg je vuist te ballen.

Vooral in het begin is het belangrijk om dit anker elke dag te oefenen. Zo blijft het effect bestaan en verzwakt het niet na verloop van tijd.