Vergeten...

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 08:40

Dat heb ik helemaal vergeten!

Vraag jij je ook weleens af: Sinds wanneer heb ik dat gevoel? Hoe kwam dat eigenlijk? Wie was erbij en wat gebeurde er precies? Dan heb ik goed nieuws: als het belangrijk is voor het helingsproces, kan je de informatie terughalen. Tijdens een hypnose sessie kun je belevenissen en gevoelens ophalen die je je niet bewust herinnert. En met hypnose-technieken gaan we hiermee aan de slag. Hieronder leg ik uit hoe dat eigenlijk zit met ‘vergeten’.

Hersenen onthouden patronen, abstracte combinaties, de verhalen erachter. Niet de futiliteiten die een en ander onoverzichtelijk maken. Alleen wat nuttig is wordt bewaard. Zo sparen de hersenen energie die de zenuwcellen nodig hebben om nieuwe verbindingen aan te passen voor een lange termijn herinnering. Het is dus belangrijk om details te vergeten en grote patronen te herkennen in de stroom van informatie. Om de essentie van het verleden te kunnen onthouden, moeten we zelfs gericht en gecontroleerd vergeten. Details vervagen, maar de essentie wordt scherper ingeprent. 

Vergeten levert dus twee voordelen op: 1. de hersenen worden niet overspoeld met informatie (anders zouden ze te traag worden) en 2. ze kunnen flexibel selecteren welke informatie ze werkelijk moeten onthouden. Het belangrijkste criterium hierbij is nieuwigheid: alleen als we echt iets nieuws meemaken dat nuttig lijkt en zich duidelijk onderscheidt van bestaande ervaringen. 

Heel weinig informatie is werkelijk verdwenen. Wanneer we ze belangrijk vinden, kunnen mensen dingen van vroeger toch weer terughalen. 

 

Uit: 'Fouten maken is slecht/goed voor je brein' van Henning Beck


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.