Vitamine M en D

Gepubliceerd op 29 september 2024 om 15:07

Waarom vitamine M en D belangrijk zijn voor je gezondheid

Mijn volwassen dochters, Lilian en Rosalie, wonen niet in Medemblik, dus we zien elkaar helaas niet zo vaak. Maar wanneer we elkaar wél zien, houden we elkaar even goed vast. Wat ooit begon als een grapje, is nu een vast ritueel geworden: we zeggen altijd dat ze weer wat "vitamine M" hebben opgedaan – M van mama, natuurlijk! Die knuffels geven ons allemaal een fijn gevoel, alsof we er weer een tijdje tegen kunnen.

 

Vitamine D komt vaak naar voren als het gaat om een goed humeur en algemene gezondheid. Tijdens de coronapandemie was er veel aandacht voor deze vitamine, vooral vanwege de rol die het speelt in het ondersteunen van ons immuunsysteem. Ook psychische klachten, zoals somberheid en vermoeidheid, worden regelmatig in verband gebracht met een vitamine D-tekort. Hoewel dit verband nog niet volledig wetenschappelijk is aangetoond, zijn er wel aanwijzingen dat vitamine D bijdraagt aan een stabiele stemming.

 

Wat doet vitamine D precies?
Vitamine D is van groot belang voor je lichaam. Het helpt bij:

-  Sterke tanden en botten,
- Het behouden van spierkracht en een goed evenwichtsgevoel,
- Het ondersteunen van een gezonde weerstand.


Bepaalde groepen lopen een verhoogd risico op een tekort aan vitamine D. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een donkere huid, omdat hun huid minder goed in staat is om zonlicht om te zetten in vitamine D. Ook ouderen hebben een verhoogd risico, omdat de ouder wordende huid minder efficiënt vitamine D aanmaakt. Voor deze groepen worden vaak supplementen aangeraden.

 

Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer 90% van de vitamine D die we nodig hebben, wordt aangemaakt door onze huid wanneer die wordt blootgesteld aan de zon. De overige 10% halen we uit voeding, zoals vette vis, vlees, eieren, lever, zuivelproducten en margarine.

 

Moet je supplementen nemen?
Voordat je begint met het nemen van supplementen, is het verstandig om eerst je vitamine D-niveau te laten controleren door een arts. Je kunt via een eenvoudig bloedonderzoek laten vaststellen of je een tekort hebt. Pas als dat het geval is, kan de huisarts adviseren of supplementen nodig zijn en in welke dosis.

 


Bronnen geraadpleegd op 29-09-2024:
https://www.ggznieuws.nl/vitamine-d-supplement-lijkt-depressieve-symptomen-bij-volwassenen-te-verminderen/
https://hypnoseinstituutnederland.nl/humeur-wat-te-doen-aan-je-humeur/
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/vitamine-d-tekort/item124138


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.